2011. október 4., kedd

Hogyan vásároljunk kulturáltan???? (csak mert sokaknak nem megy)

Jó tanács bunkóknak, vagy olyanoknak,akik még sosem vásároltak sehol (van ilyen?) :

1. Minden üzletnek van egy nyitvatartási ideje.A nyitás időpontja előtt nem rángatod a bezárt ajtót,pláne ha még nincs is megvásárolható termék. Amennyiben mégis rángatod,nem mondasz ilyen hülyeségeket,hogy "de hát égett a villany,gondoltam...." pékség esetében sötétben süssön az alkalmazott? nem gondol,hanem elolvassa ami ki van írva az ajtóra: ZÁRVA. Amennyiben az eladó jókedvében van és beenged nyitás előtt ( nem kötelessége neki) örülsz,és nem kritizálod a kevés felhozatalt,ami azért kevés bazdmeg,mert az üzlet még zárva van.
A zárás időpontjában,vagy azután néhány perccel sem illendő betoppanni, pláne ha az alkalmazott már a gépet zárja, ha van egy csöppnyi agyad,rájössz,hogy akkor már hivatalosan is zárva van,nem adhat el neked semmit.Ha még nincs lezárva a gép,de zárás időpontja van,nem tökölsz,döntesz,mert a munkaidő végeztével, főleg,ha az 12 órás,minden ember haza akar menni.És az alkalmazott egy ember,ezt sokszor elfelejti a vásárló.


2.A köszönés. Ha bementél az üzletbe (annak nyitvatartási idejében) köszönsz. Sokan elmulasztják..pedig ahhoz,hogy a kívánt terméket megkapd,beszélgetést kell kezdeményezni...ha valakivel beszélünk,akkor pedig köszönnünk is kell neki. (Kedves gimnazisták! Jóllehet,hogy az eladó hajnalban kel,és este ér haza,ez nyomot hagy az arcán,amit ki sem sminkelhet munkába,mert hogy hajnalban erre nem sok idő van, előfordulhat,hogy karikás a szeme,és azért van igénytelenül lógva,összefogva netalántán szörnyű sapkában a haja,mert az ANTSZ ezt megköveteli,azért van olajfoltos büdös ruhában,mert egy pékségben a munka ezzel jár.Tehát mondjuk 42-nek nézitek...de az is lehet,hogy csak 22??? Nem égetitek magatokat a CSóóóóókolommal, köszönjetek szépen Jó napottal! )

3. " Ugye nincs?"
       Azt mondják rólunk magyarokról,hogy pesszimisták vagyunk,na de ennyire?   Belépsz,körül sem nézel,és már ajkadon a kérdés, "Ugye nincs....?"  A szem a látás érzékszerve...tessék használni!


4. A termék kérésének módja
   Nem feltétlenül kell irodalmi nyelvezetet használni,de azért ismerd már az illemet! Az aggyámáááá" és a "nekemlesz" nem túl jó választás. Mennyivel jobban hangzik az "adj már nekem légy szíves"!!!! Neked pedig nem lesz, az már van,ott van az orrod előtt,csak kérd...normálisan. Amikor kérsz,kerüld a motyogást...lehet,hogy álmos vagy,de mire jó az,ha háromszor vissza kell kérdezni?  Amennyiben süket vagy!!!!!!! vedd tudomásul,hogy te vagy süket,nem az eladó...ezért hát szükségtelen behajolnod a pult fölött...bele az eladó személyes terébe annyira,amennyire csak a férjét és az anyját engedi:D

5.A termék kiválasztásának módja
  Amennyiben a termék üvegpult mögött van, vagy annyira kulturált,hogy nem nyomod hozzá az ujjadat.Az alkalmazott ismeri a termékek nevét,elegendő,h elolvasod,és hangosan kimondod azt:) Amennyiben kisgyerekkel érkezel, a gyereket nem hagyod az üvegpulttal játszani...mert nem játék,hanem tárolóeszköz,amit takarítani kell. Becsüljük meg egymás munkáját!
A termékek neve ritkán " az az izé ott", "abbul ni" és hasonlók. Fel van tüntetve az árával együtt,el kell olvasni.
A termék frissességével  kapcsolatban nem teszel fel kérdéseket.Mert sokan kérdezik,és kibaszott fárasztó. Mert szerinted mi az istenfaszáért kel az alkalmazott 4-kor???nem tud aludni??? Utálja a családját és ezért inkább bemegy egy pékségbe az üres éjszakai város kellős közepén?...és harmadjára: Mert ha nem az,szerinted megmondaná???

6. A bunkó anyukák
    Sajnálom,hogy tőlem kell megtudnotok,de attól,hogy egy kisebb kiadásotokat tologatjátok magatok előtt,még nem lesztek többek,mint bárki más, Attól még nem elvárható,hogy kinyalják a seggeteket.Ha a gyereketek elejt egy pogácsát...vagy kibassza a sütiből a tölteléket a padlóra,azt a ti kötelességetek felvenni onnan. Ha a gyereketek arra készül,hogy összenyálazza,vagy összefogdossa az üvegpultot,nektek ezt nem bárgyú mosollyal kell néznetek,hanem rászólnotok.Nektek aranyos....nekem pluszmunka.Ha a gyereketek rá akar ülni a radiátorra, vagy basztatja bármelyik berendezést,rá kell szólnotok. 2 okból...Kulturált ember nem tekinti játékszernek a más tulajdonát, és ha kárt tesz benne,nektek kell kifizetni...Ismétlem: Nektek aranyos,nekem pluszmunka. És...el sem hiszem,hogy ezt le kell írnom..ha félig-meddig szobatiszta gyerekednek pisilnie kell,akkor keresel egy bokrot...vagy a fa tövét..nem az üzlet melletti esőelvezetőbe hugyoztatod....kibaszottul nem vicces, nem aranyos.

7. Az ajtó.
Az ajtó mindenhol ismert nyílászáró eszköz. Egy üzletben sem csodálatos szerkezet,olyan,mint otthon. Hőmérséklettől függően nyitva,vagy zárva van. A legegyszerűbb,ha úgy hagyod,ahogy találtad.Ha zárva volt visszacsukod,ha nyitva volt,nyitva hagyod. Értelemszerűen 40 fokban nem csukod be...-20fokban nem hagyod nyitva magad után.

 8. A szaros cipő
    Amennyiben sárba.vagy kutyaszarba...vagy bármilyen szarba léptél,még kint az utcán, a sárkaparón,vagy a járda szélén levered róla,vagy a fűbe dörzsölöd.. Semmiképpen nem mész be így egy üzletbe, és nem tapicskolod ott szét. A kutyaszar után konkrétan két napig büdös van,akkor is ha rögtön fel van mosva. Ugyanez érvényes a csöpögő fagyira:) Ismétlem: Becsüljük már meg egymás munkáját!

9. Ne pofátlankodj
Ha van előtted valaki, nem robbansz be az ajtón,kiabálva,hogy mit szeretnél,és hogy sietsz..akkor sem,ha törzsvásárló vagy.. A sort ki kell várni, kész, ez van.
Ha más jellegű kérdésed van, nem itt teszed fel,nem vagyunk tudakozó.Amennyiben mégis megkérdezed,kivárod a sorodat...nem kiabálsz be,pláne ha az eladó épp pénzből ad vissza.

10. Nem buszmegálló,nem étterem
      Ha nem vendéglátóegységben vagy (értsd nincs asztal,szék,kabátakasztó,mosdó) akkor a terméket nem fogyasztod el helyben. Mert feltartod a sort,mert feltartod  az eladót,ha a raktárban van dolga,és mert pofátlanság. Ugyanígy nem várod meg ott a buszt, a nagy szerelmet,  következő kormányválasztást stb.

 11. Hőbörgés
     Mindig....mindenért...  Pl. ha kint van a "rögtön jövök" tábla, akkor az eladó valószínűleg rögtön jön. Nem csavarog,pénzt vált,mert te képtelen vagy rá...esetleg wc-zik...miért is? talán mert ember? Elfogadod,kivárod,vagy nem várod ki...el lehet dönteni.Az ajtót nem rángatni,attól egyik helyről sem jön vissza hamarabb.  Ha a kívánt termék épp nem kapható,azért sem kell hőbörögni ..Mert felesleges,és csak lejáratod magad.

12.
Ha az eladó az üzlet emblémájával ellátott pólót viseli,könnyű felismerni. Amennyiben kint levegőzik/cigizik,de vásárolni akarsz,szólsz neki...Egyébként is látja az ajtót,és bemegy...de nem egyszerűbb,ha szólsz neki és bementek együtt,mintha te bemész,majd bambán bámulsz kifelé rá???

Nos,remélem,hogy tudtam segíteni,és ezután már tudtok viselkedni a boltokban:)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése